A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina
requiem van twijfel en troost

even voorstellen
Linda Opheide

Linda Opheide heeft een privépraktijk voor psychosociale hulp. Haar specialiteit ligt voornamelijk in het gebied van het begeleiden van mensen met levensvragen van allerlei aard, hun zelfvertrouwen maar ook rouwverwerking. En dit in een sfeer van communicatie vanuit de warmte van het hart in het hier en nu. Haar aanpak en werkwijze vind je terug op haar website: www.leefjeleven.eu

Linda is de tekstschrijver van "Op zoek naar", "Eenzaamheid", "Vecht", "'k Zou willen dat ik me vergis", "Vergeet me niet" en "Geloof".


Steven Fuite

Steven Fuite studeerde Theologie aan de Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid te Brussel. In april 1989 werd hij predikant van de Protestantse Kerk Mechelen Noord, waarvan hij in november 2004 afscheid nam. Hij is sinds 09 januari 2005 predikant van de Protestantse Kerk Brussel, maar heeft in december 2012 zijn werkzaamheden aldaar beëindigd. Ds. Fuite staat vanaf januari 2013 als synodevoorzitter aan het hoofd van het landelijke kerkverband de Verenigde Protestantse Kerk in België, een full-time opdracht waartoe hij in mei 2012 werd verkozen.

Steven is de tekstschrijver van "Als de nacht valt", "Zelfs vogeltjes zijn kind aan huis", "Struikelsteen in de woestijn", "Jij die wij slechts bij vlagen kennen" en "Een eeuwenlange mensenrij".


Nadia Loenders

Nadia Loenders studeerde zang, muziekschriftuur en koordirectie aan de conservatoria te Antwerpen (B), Düsseldorf (D), Maastricht (NL) en behaalde het diploma “Meester in de muziek”, specialisatie koordirectie aan het Lemmensinstituut te Leuven (B).

Van 1991 tot 1999 was zij Alt-Koriste in het voormalige BRTN-Koor. Als soliste werkte zij samen met grote orkesten en dirigenten, waaronder het BRTN- filharmonisch orkest, hde Koninklijke Muziekkapel der Gidsen, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. G. Llewellyn, l'Orchestre National de Lille (F) o.l.v. A. Rickenbacher, het Nationaal orkest van België o.l.v. Y.Simonov, Orchestre Philharmonique du Luxembourg (L) o.l.v. David Shallon.

Naast haar carrière als soliste profileert zij zich de laatste jaren ook steeds meer als dirigent. Zij is dirigente van verschillende vocale ensembles en koren, waaronder het koor “Synoidos” te Sittard (NL), “Het Veldhovens Mannenkoor” (NL), “Sirena” te Eindhoven (NL) en “Fe-m@il” te Lummen.

Naast grote totaalproducties, waarin koorzang gecombineerd wordt met andere disciplines, programmeert zij ook uitvoeringen met a cappella koormuziek rond een bepaald thema of grotere koorwerken met orkest.

Op 26 juli 2004 componeerde zij, in het kader van het bekende TV1 programma “Fata Morgana”, de “Olympische Hymne”. De innemende uitvoering door een 80 - koppig orkest en 130 koorleden én een oorverdovend applaus van de duizenden toeschouwers werd in de krant onthaald als “het meest ontroerende moment” van de uitdaging te Lummen. In 2010 werd het “Requiem van Twijfel en Troost”, waarvan zij de muziek componeerde en Jos Simons de arrangementen schreef, op CD gezet. Op 30 april 2011 kreeg zij de prijs “Best Conductor” tijdens het “International Choir Festival Berlin 2011”.

www.nadialoenders.be


Jos Simons

Jos Simons studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zijn hafabra-directiediploma behaalde hij met grote onderscheiding bij Pierre Kuypers aan het Maastrichtse conservatorium. Hij was actief in het BRTN Filharmonisch Orkest onder leiding van Alexander Rahbari en het Nationaal Orkest van België onder leiding van Georges Octors en verleende zijn medewerking aan diverse projecten met kamerorkesten en ensembles.

In kamermuziekverband musiceert hij met het houtblazerstrio ‘Kalamoi’ en het Ensemble ‘Belcanto’ (ensemble ter promotie van de vocale kamermuziek) waarmee hij meewerkte aan verschillende programma's voor Radio 1 en Klara, en reeds twee CD's realiseerde. Sinds 1985 is hij als hoboïst verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen, waar hij in 1991 promoveerde tot Eerste Solist Hobo. Hij is actief in de Hafabra-wereld als dirigent van harmonie- en fanfareorkesten en als kwaliteitsbevorderend begeleider. Hij is o.a. dirigent van de harmonie St. Cecilia Rotem (Dilsen-Stokkem), die winnaar werd van de Internationale muziekwedstrijd te Praag in 2001. In 2007 werden zij winnaar van de “Flicorno d’Oro”(Riva del Garda - I) en kreeg Jos Simons de prijs als beste dirigent van het festival.

Daarnaast is hij sinds 2005 dirigent van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia te Echt (Nl), dat onder zijn leiding in 2008 provinciaal kampioen en in 2009 nationaal kampioen en algemeen laureaat van het NKW werd. Sinds 2011 is hij dirigent van harmonie St Cecilia te Grevenbicht-Papenhoven (NL). Ook is hij actief als componist en arrangeur. Hij bewerkte o.a. concerti van Mozart, Lalliet en Pasculli (de “Paganini&rdquo van de hobo) voor hobo & harmonieorkest en voerde ze uit met de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen. Hij is lid van de technische commissie van Vlamo en treedt vaak op als jurylid van wedstrijden voor solisten en HaFa-orkesten.

www.jossimons.be


Hennie van de Steeg

Hennie van de Steeg heeft een lange geschiedenis als beeldend kunstenaar.

Er staan heel wat tentoonstellingen op zijn naam en nog steeds geeft hij les in diverse technieken. Het koor Synoidos, waar hij vanaf het begin lid van is, heeft een warm plekje in zijn hart en het mag dan ook altijd beroep doen op zijn creativiteit.

Hennie is de maker van de aquarellen die bij het Requiem passen.

www.hennievandesteeg.nl


Hubert Damen

Hubert Damen behoeft geen introductie meer. De Vlaamse theater- en televisieacteur werd bij het grote publiek bekend door zijn rollen in 'Niet voor Publikatie', 'Caravans' en 'Lili en Marleen', maar zijn grootste populariteit verwierf hij door de hoofdrol in de politieserie 'Witse'.

Hij is naast een groot acteur ook een begenadigd zanger en spreker. Hij werkte regelmatig samen, als spreker, met verschillende muziekensembles waaronder o.a. het Prometheus Ensemble, Kurt Weill, Het Ensor Strijkkwartet, en het Emanon Ensemble onder leiding van Ivan Meylemans. Met dit Ensemble nam hij ook een CD op (“Tarquinia”) met muziek van Frits Celis en gedichten van Anton van Wilderode.

Hij deed een succesvolle tournee met “De tango van het blote kontje” (Muzikale leiding Carlo Willems). Een mengeling van tangomuziek met erotische gedichten van Carlos Drummond de Andrade. Hij toerde door Vlaanderen in 2010 en 2011 met de voorstelling “Als de dood voor het leven...” met liederen van Ramses Shaffy, Wannes van de Velde, Bram Vermeulen en Liesbeth List.


Synoidos

De naam Synoidos komt uit het Grieks, en betekent samen harmoniëren. Het koor werd in 1992 opgericht en staat onder leiding van Nadia Loenders. Het koor is inmiddels van vele markten thuis: in maart 2007 werden samen met een strijkorkest een aantal werken van John Rutter uitgevoerd; samen met mandoline ensemble “The Strings” werd in de zomer van 2009 een midzomerconcert gegeven en rond Kerst 2009 werd samen met de drumband een swingend Afrikaans kerstconcert uitgevoerd.

Zij zijn de originele uitvoerders van het Requiem, ook op de CD.

www.synoidos.nu


Harmonie St. Cecilia Grevenbicht

Harmonie St. Cecilia stamt waarschijnlijk uit 1857, zeker is dat op 15 maart 1900 de (her)oprichting volgde... In 1919 werd overgeschakeld van fanfare naar een harmoniebezetting. Snel volgden de eerste successen, in 1926 werd een Medaille van de Belgische Koning Albert gewonnen, en stootte St. Cecilia door naar de ereafdeling. Sinds 1961 neemt het orkest om de 4 jaar deel aan de wedstrijd in de superieure afdeling. In 1995 werd, in samenwerking met Omroep Limburg Klassiek, de eerste cd uitgebracht. Met het concoursresultaat van 1999 verwierf het orkest toegang tot de concertafdeling. St. Cecilia concerteert dit jaar exact 50 jaar.

www.cecilia-online.nl


Laetare Musica

Laetare Musica is een gemengd koor uit Herk de Stad. Vanaf 1959 concerteert het koor ononderbroken in binnen- en buitenland. Laetare Musica nam als concertvereniging deel aan het Festival van Vlaanderen. Onder leiding van Wilfried De Munter nam het koor een langspeelplaat op en boekte het eervolle vermeldingen op nationale en internationale wedstrijden. Het koor verzorgde verscheidene optredens voor radio en televisie. Laetare Musica was eveneens te gast in de Notre Dame van Parijs en in de kathedraal van Reims. Onder leiding van Marcel Lambrichts werd het muzikale repertoire aanzienlijk uitgebreid en ondernam Laetare Musica enkele succesvolle concertreizen.

Een belangrijke muzikale prestatie van Laetare Musica met Patrick Windmolders als artistiek leider was de opname van de cd “In de wolken”. Belangrijke vocale werken uit de barok en klassieke periode werden onder zijn leiding ingestudeerd. Onder leiding van Philippe Benoit herondekte Laetare Musica het romantische koorrepertoire met o.a. werk van Felix Mendelssohn. Bovendien neemt Laetare Musica onder zijn leiding terug de draad op met het organiseren van jaarlijkse kerstconcerten met heel originele en zelden uitgevoerde koorwerken. Een hoogtepunt is de uitvoering van het “Requiem” van Mozart, samen met de “Missa Brevis” en “Misericordias Domini” in de Sint-Martinuskerk te Herk-de-Stad en de Begijnhofkerk te Sint-Truiden. Sinds april 2012 heeft Nadia Loenders de muzikale leiding.

http://laetaremusica.wordpress.com


F:e-m@il

F:e-m@il, bestaande uit een 25-tal vrouwenstemmen, is een eigentijds vocaal ensemble uit Limburg met een uitgebreid repertoire, gaande van klassieke werken zoals de Carmina Burana van Orff, het Gloria van Vivaldi en van Mendelssohn, over Belgische componisten zoals Vic Nees, Jan van Landeghem en Peter Benoit, tot het popgenre.

De voornaamste missie van F:e-m@il is de promotie van vocale kamermuziek voor vrouwenstemmen, waaronder we alle composities rekenen die geschreven zijn voor de combinatie van zang met één of meerdere instrumenten, of voor meerdere zangstemmen. De leiding van het ensemble is handen van dirigent Nadia Loenders, die met haar leden het nieuwe en/of gekende repertorium tot een muzikaal hoogtepunt weet te brengen.

http://femailgirlz.be


Dagmar Feyen

Dagmar Feyen studeerde piano en orgel aan de muziekacademies van Mol en Turnhout. Hij vervolgde zijn studies piano en compositie aan de conservatoria van Brussel, Antwerpen, Tilburg (NL) en aan het Lemmensinstituut te Leuven. Aan de online school van het bekende Berklee College of Music in Boston (VS) volgde hij een speciale cursus voor filmmuziek en muziek voor games, wat resulteerde in de titel “Specialist in Music Production for Film and Games”.

Zijn internationaal bekroonde composities werden reeds uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Argentinië, Japan, Zweden en de Verenigde Staten. Momenteel is hij leraar piano, jazzpiano, begeleidingspraktijk en muziektheorie aan de Academie voor Muziek en Woord te Mol, en als gastprofessor muziektheorie aan de Katholieke Hogeschool Limburg is hij verbonden aan de Media Arts and Design-Faculty (MAD-faculty) te Genk.

In 2004 verscheen zijn eerste solo-CD “La Fiesta” met pianowerk van de Latijns-Amerikaanse componisten Villa-Lobos, Ginastera, Lecuona en Astor Piazzolla.