Young couple signing contract at insurance agency office

Budgetpolis: wel of niet doen?

Een budgetpolis is een goedkopere optie voor een basisverzekering, met een lagere zorgpremie en een lager eigen risico, maar met enkele beperkingen die het mogelijk minder aantrekkelijk maakt dan een regulier basispakket. Benieuwd of een budgetpolis een verstandige keuze is? Lees dan zeker door.

De budgetpolis is voor veel mensen aantrekkelijk vanwege de lagere zorgpremie en een lager eigen risico dan een gewone zorgverzekering. Het is dan ook een goede optie voor mensen die weinig zorgkosten verwachten of geen problemen hebben met een beperkte keuze aan zorgaanbieders. In deze tijd van stijgende kosten en zorgpremies is het vooral interessant voor mensen met een bescheiden beurs. Een budgetpolis kan echter leiden tot grote financiële problemen, dus moeten de voordelen en nadelen er goed afgewogen worden voordat je besluit over te stappen naar een budgetpolis.

Niet-gecontracteerde zorginstellingen

Bij een basisverzekering heb je, dankzij de Zorgverzekeringswet, die iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt verplicht stelt een zorgverzekering af te sluiten, bijna altijd een ruime keuze uit zorgaanbieders. Hierdoor krijgt iedereen, ongeacht de financiële situatie, toegang tot de benodigde zorg. Er zijn ook budgetpolissen, waarbij je een lagere premie betaalt. Echter, je moet meestal 20 tot 25 procent van de gemaakte zorgkosten als eigen bijdrage betalen. Bovendien is er geen vrije keuze uit artsen. Deze eigen bijdrage kan voor financieel kwetsbaren, met name na een behandeling, een zware financiële last opleveren aangezien de kosten al snel honderden tot duizenden euro’s bedragen.

Zorg vermijdend gedrag

Veel mensen met een budgetpolis mijden de zorg als gevolg van de eigen bijdrage die erbij komt kijken. Dit kan potentieel levensbedreigende gevolgen hebben: als er ingrijpende behandelingen nodig zijn die veel duurder zijn krijgen patiënten vaak een stevige rekening thuis. Dit kan vooral financieel-kwetsbare mensen in de problemen brengen. Als je een basisverzekering hebt hoef je je hierover geen zorgen te maken: zodra je je eigen risico betaald hebt neemt je zorgverzekeraar de rest voor rekening.

Conclusie

Het is een moeilijke keuze of je een budgetverzekering of basisverzekering moet nemen als je niet veel geld hebt. Een dergelijke financiële gok kan voor mensen met een krap budget echter rampzalig uitpakken. Hoewel de premie voor een basispakket hoger is dan bij een budgetverzekering, biedt deze optie de garantie dat een behandeling nooit meer kost dan je eigen risico. Als je de maandelijkse kosten wilt verminderen, dan kun je het eigen risico verhogen. Dit kan in stappen, waardoor je een eigen risico krijgt dat je maandelijkse uitgaven vermindert zonder dat de kosten van een behandeling boven je budget uitkomen. Als je niet wilt dat je onverwacht veel geld kwijt bent, is een basisverzekering, met een eventueel hoger eigen risico, altijd beter dan een budgetpolis.

Dit vind je ook leuk