Stylish bathroom interior with countertop, shower stall and houseplants. Design idea

Hoe creëer je een levensloopbestendige badkamer?

Een levensloopbestendige badkamer is ontworpen om de dagelijkse activiteiten van mensen met een beperking of ouderdom te ondersteunen. Het creëren van zo’n badkamer vereist een andere aanpak dan een ‘gewone’ badkamer, maar met de juiste aanpassingen kan het het leven van mensen met beperkingen aanzienlijk verbeteren.

Een levensloopbestendige badkamer creëren is de perfecte manier om het dagelijkse leven voor mensen met beperkingen makkelijker te maken. Of je nu een ouder, chronisch ziek of gehandicapt familielid hebt – of je gewoon je badkamer aanpast aan je veranderende behoeften – een levensloopbestendige badkamer maakt het leven aangenamer.

Stappenplan

Met onderstaande stappen creëer je een levensloopbestendige badkamer:

Kies de juiste locatie

Het eerste dat je moet doen bij het creëren van een levensloopbestendige badkamer is het kiezen van de juiste locatie. je wilt ervoor zorgen dat de badkamer zo dicht mogelijk bij de slaapkamer ligt, zodat de persoon met beperkingen het gemakkelijk en veilig kan bereiken. Als de badkamer op een verdieping boven de slaapkamer ligt, is het verstandig om een lift of een wenteltrap te installeren.

Een goed ontwerp

Als je eenmaal de locatie hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met het ontwerp van de badkamer. je wilt ervoor zorgen dat de badkamer zo veilig mogelijk is. Dit bereik je door te zorgen voor voldoende bewegingsruimte, antisliploopvlakken, verstelbare kranen en douchekoppen, veilige verwarming en aangepaste badkamermeubels:

  • Voldoende bewegingsruimte is een belangrijk onderdeel van een levensloopbestendige badkamer. Zorg ervoor dat de deur en de douche of het bad vrij van obstakels zijn en dat er voldoende ruimte is voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Ook is het belangrijk dat er een stabiele en veilige handgreep beschikbaar is voor steun.
  • Antisliploopvlakken zijn een must in een levensloopbestendige badkamer. Zorg ervoor dat de vloer en de wanden van de douche of het bad antisliploopvlakken hebben om te voorkomen dat mensen uitglijden en vallen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een beperking of ouderdom die extra steun nodig hebben.
  • Verstelbare kranen en douchekoppen zijn handig in een levensloopbestendige badkamer omdat ze eenvoudig kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van gebruikers. Zorg ervoor dat de douchekoppen verstelbaar zijn en de kranen op een comfortabele hoogte zijn geplaatst voor gemakkelijk gebruik.
  • Comfortabele en veilige verwarming is noodzakelijk in een levensloopbestendige badkamer. Overweeg het installeren van verwarmingselementen die snel warmte geven, zoals infraroodverwarming, om te voorkomen dat mensen het koud krijgen tijdens het gebruik van de badkamer. Ook is het belangrijk om voor verwarming te zorgen die veilig en energie-efficiënt is.
  • Aangepaste badkamermeubels zijn een goede investering in een levensloopbestendige badkamer. Overweeg het installeren van verstelbare wastafels en douchezitjes om te voorkomen dat mensen hoeven te bukken of op te staan tijdens het gebruik.

Samengevat

Een levensloopbestendige badkamer is ontworpen om het dagelijkse leven van mensen met beperkingen of ouderdom makkelijker te maken. Om zo’n badkamer te creëren, is een andere aanpak nodig dan bij een ‘gewone’ badkamer. Met de juiste locatie, voorzieningen en materialen is het mogelijk om een veilige, comfortabele en levensloopbestendige badkamer te creëren die aan de behoeften van de gebruiker voldoet.

Dit vind je ook leuk