A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

is dit de eerste keer dat u onze website bezoekt?

Lees hier meer over wat palliatieve zorg is, hoe palliatieve zorg in Vlaanderen georganiseerd is en waaruit het palliatief zorgaanbod in uw buurt bestaat.wat is palliatieve zorg?

Klik hier voor de definities palliatieve zorg

Klik hier voor enkele feiten en cijfers over palliatieve zorg


wilsverklaring

Klik hier voor meer informatie betreffende de wilsverklaringen

over vroegtijdige zorgplanning


nieuwe publicaties van de Federatie 

Alles over het levenseinde
Wegwijs in palliatieve zorg

Dit volledige naslagwerk biedt een overzicht van alle aspecten van de zorg aan het einde van het leven en helpt om de beste weg te vinden om hier mee om te gaan. Meer info

Levenseinde. Naar een ethisch kader. Een werkboek voor zorgverleners

‘Levenseinde. Naar een ethisch kader. Een werkboek voor zorgverleners' (Lannoo Campus) werd geschreven door dr. Ruth Piers PhD, dhr. Linus Vanlaere PhD, mevr. Sylvie Tack PhD, mevr. Annick Vansevenant en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. 

Het werkboek biedt ethisch gedreven zorgverleners een stap-voor-stapaanpak met een waaier aan hulpmiddelen en leervormen.
Klik hier voor meer info


Visienota Palliatieve Zorg 2020
Werken aan morgen, zorgen voor vandaag


bijzondere beroepsbekwaamheid palliatieve zorg

In de rubriek VTO vindt u een aparte webpagina bijzondere beroepsbekwaamheid met meer info over dit thema. Op deze pagina kan u ook doorklikken om een bijkomende vraag te stellen of een opmerking te geven.

PICT: instrument voor het identificeren van palliatieve patiënten en de ernst van hun zorgnoden 

Lees hier meer over de resultaten van de PICT-studie


op zoek naar een zinvol onderwerp voor een wetenschappelijk onderzoek/thesis?

Klik hier voor meer informatie!

VACATURE: deeltijdse Researchcoördinator (m/v)

De Federatie zoekt een deeltijdse Researchcoördinator (m/v). Meer informatie in de vacature. Solliciteren tot en met 28 april 2017 !

Studienamiddag over wetenschappelijk onderzoek in palliatieve zorg 

De Federatie organiseert op vrijdag 5 mei 2017 van 12u30 tot 16u een studienamiddag voor al wie betrokken is bij onderzoek en onderwijs in palliatieve zorg. Doelgroep van deze namiddag:lectoren, docenten en professoren die onderzoek verrichten of coördineren m.b.t. palliatieve zorg en zorg aan het levenseinde, ongeacht discipline of beroepsgroep, maar ook iedereen die betrokken is bij onderwijs in palliatieve zorg en levenseinde is welkom. 

Meer info in de flyer
. De studiedag is gratis, maar inschrijven is verplicht via deze link voor donderdag 28 april 2017. Voor vragen kan u steeds terecht bij Jessica Fraeyman.

Studiedag van de werkgroep PZE is VOLZET 

De studiedag "Zorgconcept in evolutie. Warme zorg in woelige tijden" van de werkgroep Palliatieve Zorgeenheden (PZE) van de Federatie is VOLZET.

Derde druk beschikbaar van het boekje 'Samenvatting van de richtlijnen palliatieve zorg' 

De derde druk van het handig boekje met de steekkaarten van de verschillende pallialine richtlijnen (www.pallialine.be) is nu beschikbaar aan 10 euro voor leden of aan 12 euro voor niet-leden!
OPGELET: dit boekje is uitzonderlijk enkel via de Federatie verkrijgbaar! Via mail op info@palliatief.be of telefonisch op 02 255 30 40.

"Niet levensverwachting, maar nood van patiënt richtinggevend"

Paul Vanden Berghe, directeur van de Federatie, staat op de cover van het weekblad Tertio. Lees hier het uitgebreide interview in de editie van deze week (nr. 887 van 8/2) !

'Tot in den draai'
Huur en aankoop van de dvd

Aankoop door particulieren:
De DVD is te koop voor particulieren aan 20 euro (excl. verzendingskosten). De DVD is dan uitsluitend bestemd voor privégebruik. Te bestellen via: Filip Loobuyck.

Lidorganisaties FPZV:
Enkel leden van de Federatie kunnen de DVD bij ons aankopen voor 20 euro (excl. verzendkosten) èn deze bovendien ook (kosteloos) gebruiken voor vertoningen mits de vertoning georganiseerd wordt door leden van de Federatie en mits er geen inkomprijs voor wordt gevraagd. Indien er wel een inkomprijs wordt gevraagd dient de organisatie contact op te nemen met Filip Loobuyck voor afspraken rond vertoningsrechten.

Meer info op de website.

Nieuwe pallialine richtlijn beschikbaar: "Vroegtijdige Zorgplanning voor personen met dementie"

Twee jaar na de publicatie van de generieke richtlijn 'Vroegtijdige zorgplanning (VZP)' is nu de aanvullende richtlijn 'Vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie' beschikbaar op www.pallialine.be.

De richtlijn kan je terugvinden via deze link.


Vormingsaanbod Federatie

Klik hier voor de opleidingen van de Federatie !de Federatie wordt gesteund door:


giften zijn welkom

De Federatie probeert veel te realiseren met weinig middelen. Giften zijn daarom altijd welkom op ons rekeningnummer IBAN BE11 4362 1621 1948 en BIC KREDBEBB met vermelding 'gift'. Hartelijk dank!

een goed doel opnemen ...

... in uw testament (duolegaat) kan fiscaal bijzonder interessant zijn. Klik hier voor meer info